Software

Software is, in tegenstelling tot hardware, een immaterieel onderdeel van de computer. Het bestaat uit een reeks commando’s, geschreven volgens strikte regels. Programma’s worden geschreven door programmeurs, in verschillende programmeertalen. Dit een deel van ICT en het speelt ook een grote rol in het dagelijks leven van mensen. Als je er interesse in heb kan je een bijvoorbeeld een web developer opleiding doen.

Soorten software:

Software

Besturingssysteem

Besturingssysteem is een programma dat de computerhardware beheert. De eerste computers hadden geen besturingssystemen; ze hadden programma’s die rechtstreeks in de computer werden geladen (bijv. ponskaarten). Tegenwoordig hebben computers een besturingssysteem dat in het geheugen van de computer wordt geladen tijdens het opstarten. computergeheugen wordt geladen tijdens het opstarten. Computerfuncties zijn gebaseerd op het besturingssysteem systeem. Binnen het besturingssysteem zijn drivers (verantwoordelijk voor het functioneren van een computer) en verschillende hulpprogramma’s (verantwoordelijk voor de functionaliteit van een computer) geïnstalleerd. De bekendste besturingssystemen zijn:

1. Linux (Debian, Ubuntu, Fedora, Knoppix,…) – open source software.

2. Microsoft Windows (XP, Vista, 7,…) – propriëtaire software

3. 3. Mac OS X (Cheetah, Panther, Snow Leopard,…) – propriëtaire software.

Toepassingssoftware

Toepassingssoftware (Utility programs) zijn alle programma’s die gebruikers gebruiken om verschillende taken uit te voeren of problemen op te lossen. Gebruikers installeren, afhankelijk van hun behoeften, de juiste utility software. De computerfuncties en -taken die computers kunnen uitvoeren, worden bepaald door de geïnstalleerde utility software. Utility software kost vaak meer dan computer hardware tenzij de software open source is.

Veel voorkomende hulpprogramma’s zijn:

Software

Tekstverwerkingssoftware

Tekstverwerkingssoftware wordt gebruikt voor het maken en vormen van tekstdocumenten en Tegenwoordig kunnen ze ook afbeeldingen, grafieken en tabellen bevatten. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn OpenOffice.org Writer (open source software) en MicrosoftWord (bedrijfseigen software).

Spreadsheet berekeningssoftware

Spreadsheet berekeningssoftware wordt gebruikt voor het uitvoeren van diverse berekeningen en presentatie van de resultaten in grafieken. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn OpenOffice.org Calc Writer (open source software) en MicrosoftExcel (bedrijfseigen software).

Software voor presentaties

Software voor presentaties wordt gebruikt om professionele presentaties te maken die bestaan uit dia’s met grafische en tekstuele elementen. Een dergelijke presentatie kan achteraf worden weergegeven als een “diavoorstelling” met behulp van een projector. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn OpenOffice.org Impress (open source software) en MicrosoftPowerPoint (bedrijfseigen software).

Software voor het maken en beheren van database

Software voor het maken en beheren van database helpt bij het beheren van een verzameling van gestructureerde gegevens. Voorbeelden van dergelijke programma’s zijn OpenOffice.org Base (open source software) en MicrosoftAccess (bedrijfseigen software).

Gebruikelijke hulpprogramma’s die op een computer zijn geïnstalleerd:

kantoorprogramma’s – OpenOffice.org, Microsoft Office

antivirusprogramma’s – Avira, Sophos, Kaspersky, Antivir enz.

Internetbrowser: Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Opera, Safari enz.

programma’s voor beeldbewerking: Adobe Photoshop, Canvas, CorelDraw, Draw etc.

Software

Wil jij nou leren programmeren en coderen en echte de taal spreken hoe deze programma’s in elkaar zitten? Check dan https://www.bit-academy.nl/