Het belang van gescheiden Wi-Fi voor werknemers en gasten

Wat is het eerste wat de meeste mensen doen als ze in een wachtruimte zitten? Onze gok is dat ze hun telefoon pakken en beginnen met browsen of online werken. Als er Wi-Fi beschikbaar is op de locatie, zullen velen automatisch verbinden en doorgaan met hun bezigheden zoals e-mails beantwoorden, inloggen op persoonlijke ruimtes of professionele netwerken en meer.

Voor een bedrijf in 2024 is het bieden van een snelle Wi-Fi-netwerk voor klanten of bezoekende leveranciers en partners een standaardverwachting en de meeste bedrijven hebben nu gemakkelijk toegankelijke Wi-Fi. Hoewel dit een goede zakelijke praktijk en toegevoegde waarde is, heeft het voor het bedrijf dat de gratis toegang biedt ook nadelen, zoals veiligheidsrisico’s en problemen met bandbreedte en snelheid. https://dewifispecialist.nl/ kan u helpen om aparte Wi-Fi voor werknemers en gasten op te zetten.

Cyberbeveiligingsdreigingen

Een van de belangrijkste zorgen die veel bedrijven hebben met betrekking tot het verstrekken van Wi-Fi aan gasten is vanuit een veiligheidsperspectief. De recente ransomware-aanval op de Health Service Executive (HSE) onderstreepte het belang van sterke cyberbeveiliging voor alle soorten organisaties.

Deze cyberaanval leidde tot een onmiddellijke sluiting van alle IT-systemen binnen de HSE en had een langdurige impact op de gezondheidsdienst met veel vertragingen voor patiënten die wachten op afspraken en procedures. Hoewel dit een breed uitgemeten aanval was op een overheidsinstantie, lopen niet alleen de grotere organisaties risico. Uit een recente enquête bleek een stijging van 600% in cyberaanvallen, waarbij meer dan 46% van de bedrijven wereldwijd ten minste één cyberaanval in de afgelopen twaalf maanden rapporteerde.

In een tijd waarin mensen het meest kwetsbaar zijn geweest, zijn uitgebreide phishing-e-mailschema’s van cybercriminelen zeer prominent aanwezig en hebben veel onschuldige internetgebruikers bedrogen. Dit kan zo simpel zijn als klikken op een kwaadaardige link in een e-mail die malware downloadt naar een apparaat dat vervolgens de mogelijkheid heeft om het hele netwerk te infiltreren.

In 2020 werd 95% van alle beveiligingsinbreuken veroorzaakt door menselijke fouten, wat duidelijk maakt dat sterke beveiligingsprotocollen noodzakelijk zijn om het risico op cyberaanvallen op bedrijven te verminderen. Firewalls en antivirussoftware, hoewel essentieel, zijn niet langer voldoende om te beschermen tegen dit soort aanvallen. Daarom zal het bieden van beperkte toegang tot gasten-Wi-Fi, die een aparte SSID (netwerknaam) gebruikt van het hoofdnetwerk van het bedrijf, cruciaal zijn om een bedrijf te beschermen tegen ongevraagde aanvallen.

Impact op netwerkbandbreedte

Een andere factor die overwogen moet worden bij het aanbieden van gratis Wi-Fi-toegang is de potentiële impact die extra gebruikers zullen hebben op de snelheid van het netwerk. Gasten toestaan om te browsen, verbinden en streamen zal een aanzienlijke druk leggen op de bandbreedte en zal uiteindelijk beïnvloeden hoe efficiënt werknemers hun werk kunnen doen.

Het creëren van een apart gasten-Wi-Fi-netwerk biedt een verder niveau van controle over het gebruik van je netwerk. Met een apart netwerk kunnen bedrijven bepaalde browse-acties voor gasten beperken en prioriteit geven aan zakelijke activiteiten, zodat de bandbreedte voor werknemers niet wordt beïnvloed.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een gasten-Wi-Fi-netwerk?

Bescherming van het zakelijke netwerk

Zoals hierboven besproken, is het belangrijkste voordeel van het hebben van een apart en veilig gasten-Wi-Fi-netwerk voor elke bezoeker aan een bedrijf de bescherming die het biedt aan het interne bedrijfsnetwerk. Door de netwerken op deze manier te scheiden, kan een bedrijfseigenaar de opstelling configureren om te controleren wie toegang heeft tot het netwerk van computers, servers, opslagapparaten, printers van het bedrijf, zodat de een de ander niet beïnvloedt. Dit vermindert aanzienlijk het risico dat een gast gevaarlijke software op het bedrijfsnetwerk downloadt.

Niet compromitteren van netwerkprestaties

Verder uitweidend op de impact op bandbreedte, is het handhaven van controle over het internetgebruik cruciaal. Een bedrijf dat een apart gasten-Wi-Fi-netwerk aanbiedt, kan de internetbronnen die beschikbaar zijn voor gastgebruikers beperken. De balans die moet worden gevonden, is om een redelijke hoeveelheid internettoegang te bieden zonder de netwerkprestaties die nodig zijn voor het bedrijf zelf en zijn werknemers in gevaar te brengen.

Controle over gebruikerstoegang en bescherming

Sommige bedrijven bieden onbeschermde toegang tot gastnetwerken waar gebruikers gewoon kunnen inloggen zonder een wachtwoord of toegangscode te zoeken. Hoewel dit erg handig is voor gasten, beperkt het de controle en vergroot het ook de kans dat andere gebruikers die mogelijk geen legitieme bezoekers zijn, zich potentieel kunnen verbinden met het netwerk.

Het exploiteren van een apart gasten-Wi-Fi-netwerk met een toegangswachtwoord geeft je meer controle over wie toegang heeft en wanneer. Het stelt een bedrijf ook in staat om het primaire netwerkwachtwoord voor beveiliging privé te houden, wat bijzonder nuttig kan zijn als alternatief voor het delen van het primaire netwerkwachtwoord met bezoekers. Anders zou er een noodzaak zijn om het primaire wachtwoord na elke groep bezoekers te veranderen, wat tijdrovend en onpraktisch zou zijn.

Bron: De Wifi Specialist