Bestaat er zoeits als teveel gamen?

Er valt veel te houden van gamen – het is leuk, het is sociaal en het kan je zelfs helpen belangrijke cognitieve, perceptuele en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Nu de zomervakantie is aangebroken en je meer tijd hebt, wil je misschien die tijd gebruiken om te gamen… VEEL.

Maar bestaat er zoiets als te veel gamen en wat zijn de tekenen dat je een pauze moet nemen?

We vroegen Dr. Sheila Redfern, een klinisch psycholoog bij het Anna Freud Centre, hierover vanuit een mentaal gezondheidsperspectief. Ze zegt: ‘de wetenschap vertelt ons dat hoewel er voordelen zijn aan gamen, er ook goede redenen zijn waarom het niet zo geweldig is om eindeloze uren eraan te besteden. Maar je kunt leren de tekenen te herkennen dat gamen te veel wordt en het tijd is om iets anders te doen.’

Zelfregulatie Leren

‘Het herkennen van deze tekenen,’ zegt Dr. Redfern, ‘en stappen nemen om je gevoelens te beheersen wordt zelfregulatie genoemd en het is een geweldige vaardigheid om te leren omdat het ervoor zorgt dat jij de controle houdt over je gamen in plaats van andersom.’

Tekenen om op te letten en alternatieve activiteiten

Je wordt boos

Als je je boos, gestrest, geïrriteerd of angstig voelt, kan dit een teken zijn dat je een pauze moet nemen. Je kunt het zien als het leren lezen van je eigen ‘emotionele thermometer’ en opmerken wanneer je ’temperatuur’ (of stemming) een beetje te ‘heet’ begint te worden. Wanneer dit gebeurt, kan het moeilijk zijn om helder na te denken en kunnen je emoties te overweldigend worden om te beheersen. Neem op deze momenten een pauze, doe iets ontspannends zoals naar muziek luisteren, en wanneer je emotionele temperatuur lager is, kies ervoor om het volgende uur iets anders te doen. Het verlagen van je emotionele temperatuur zal je ook toelaten om van andere dingen te genieten.

Je voelt je neerslachtig

Als je merkt dat je stemming te laag wordt en je je angstig, van streek of depressief voelt, neem dan een pauze van je spelconsole of telefoon en besteed wat tijd aan ademhalingsoefeningen liggend op je bed. Leg één hand op je borst en één op je maag. Probeer de hand op je maag te laten bewegen met je ademhaling, en de hand op je borst stil te houden. Wanneer je dit hebt gedaan, zul je in staat zijn om te ontspannen en je minder angstig te voelen, omdat je ademhaling meer onder controle zal zijn.

Je geniet minder van andere dingen

Als je na verloop van tijd merkt dat je minder plezier beleeft aan andere activiteiten, kan dit een teken zijn dat je te veel gamet. Als je veel tijd besteedt aan gamen, kan je brein overspoeld raken met het hormoon dopamine, vaak het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit komt omdat er veel kansen zijn om te ‘winnen’ en het voelt goed in het begin, maar als het vaak over een lange periode gebeurt, past je brein zich aan en begin je niet alleen minder van het winnen te genieten, maar ook van andere activiteiten buiten het gamen. Dingen zoals muziek of sporten, die je vroeger plezier gaven, voelen minder leuk. Na de dopamine rush – wanneer je je opgewonden voelt tijdens het spelen – kun je geïrriteerd of boos worden. Je kunt je vlak voelen en makkelijk geïrriteerd raken door vrienden en familie. Te veel tijd besteden aan gamen vergroot het risico op angst en depressie. Als je niets hebt om gamen te vervangen, kan dit een risico vormen voor je mentale gezondheid. Daarom is het belangrijk om een breed scala aan activiteiten te genieten: afspreken en rondhangen met vrienden, sporten, naar muziek luisteren, dansen. Er zijn veel fysieke activiteiten die je dezelfde opwinding geven als wanneer je gamet, maar je daarna niet geïrriteerd laten voelen, dus zorg ervoor dat je je gametijd in evenwicht brengt met enkele van deze activiteiten.

Games spelen tijdens de zomer is prima

‘Spellen spelen tijdens de zomer is prima,’ zegt Dr. Redfern, ‘en we zijn er zeker van dat je er veel plezier aan zult beleven – maar zorg ervoor dat het met mate is. Het kan helpen om bepaalde tijden van de dag of vastgestelde uren te plannen waarvan je weet dat je gaat gamen, zodat je weet dat je dat venster hebt om ervan te genieten. Het helpt ook om daarna iets anders leuks te plannen.’ Als je meer ideeën wilt voor leuke activiteiten tijdens de schoolvakanties, bekijk dan onze A-Z zomer bucketlist voor wat inspiratie. Heb je nou behoefte aan een boost tijdens het gamen? Check dan de gaming supplementen van Rankedxp!

‘Als je jezelf extreem ervaart in een van deze waarschuwingssignalen, het gevoel hebt dat je verslaafd bent aan gamen, of te veel uitgeeft aan in-game aankopen – en het gevoel hebt dat je jezelf niet kunt stoppen,’ zegt Dr. Redfern, ‘dan moet je het vertellen aan een vertrouwde volwassene die je kan helpen contact op te nemen met een erkende liefdadigheidsinstelling of organisatie.’

Bron: www.rankedxp.com